Συνντευξη με τον βουλευτ των Πρασνων της Κπρου Γιργο Περδκη.

(Η συνντευξη πραγματοποιθηκε μετ απ το τλος της σσκεψης των Ευρωπαων Πρασνων στην Αθνα, 9-11 Νοεμβρου 2012).

Γ. Χωλ: Κριε Περδκη, ποιες εναι οι εκτιμσεις σας για το Συνδριο και ειδικ για το ζτημα των ψεκασμν πως πρασε στο Συνδριο και η ανταπκριση του κσμου;

Γεργιος Περδκης: Φανεται τι δεν υπρχει πολ ενδιαφρον στο χρο των Πρασνων κομμτων ακμα για το θμα αυτ. Ζητον περισστερες αποδεξεις. Γι’αυτ θεωρ και πολ σημαντικ αυτ που ξεκινσαμε στην Κπρο με την ρευνα που υποσχθηκε και ξεκνησε επσημα η Κυπρακ Δημοκρατα για τη χημικ σσταση των νεφν. Πρπει να δσουμε περισστερη μφαση και προσπθεια στο να μαζψουμε περισστερες αποδεξεις, γιατ και το κοιν, αλλ απ’ο τι φανεται και οι Πρσινοι ως πολιτικ κνημα, αμφισβητον την αξιοπιστα των απψεων μας.

Γ. Χωλ: Πιστεετε τι εναι απδειξη, δεχνει τποτα, το τι υπρχε στση εργασας την περασμνη Τετρτη, νομζω, που ταν ημρα γενικς απεργας στην Ελλδα. Οι ελεγκτς εναριας κυκλοφορας σταμτησαν για τρεις ρες. Σταμτησαν λα τα αεροπλνα εκτς απ τα αεροπλνα που ψεκζουν.

Γεργιος Περδκης: Αυτ κατατθηκε στην επιτροπ στην Κπρο, σ την κυβερνητικ επιτροπ. Οι διοι οι ελεγκτς εναριας κυκλοφορας ανφεραν δημσια τι πολλ απ αυτ τα αεροσκφη πετον χωρς να δνουν στοιχεα και χωρς να επικοινωνον με τον πργο ελγχου του αεροδρομου της Λρνακας. Χρησιμοποιον αεροδιαδρμους που δεν εναι εγκεκριμνοι. Και το βλπει κανες ακμα στον ουραν τι οι πορεες αυτν των αεροσκαφν συνθως εναι εκτς της συγκεκριμνης πορεας που ακολουθον τα αεροσκφη στους κυπριακος αεροδιαδρμους. λες αυτς εναι μως ενδεξεις, δηλαδ, προσωπικ, μου κανε ιδιατερη εντπωση στις τσσερεις συνεδρισεις της Κοινοβουλευτικς Επιτροπς Περιβλλοντος στην Κυπριακ Βουλ που αρκετο παργοντες και Εθνικ Φρουρ, ο Κυπριακς Στρατς δηλαδ, και οι ελεγκτς εναριας κυκλοφορας επιβεβαωσαν τι υπρχου ν σοβαρς ενδεξεις για αυτς τις ποπτες πτσεις. Παραμνουν μως στο χρο της υποψας, για τους περισστερους. Εμες θεωρομε τι – πως και σε πολλ λλα θματα που αφορον την ασφλεια και την υγεα των ανθρπων – εφαρμζεται η αρχ της συνετος πρληψης και συνετος αποφυγς, τσι και σε αυτ το θμα για μας εναι στοιχεο της συνετος πρληψης και της συνετος αποφυγς η αποδοχ των θεωριν αυτν, των απψεων αυτν, μχρι να αποδειχθε το αντθετο. Δεν περιμνουν να αποδειχθε 100% τι αυτ τα οποα λγονται για τους αεροψεκασμος εναι αληθιν. Να αποδεξουν αυτο τι δεν τα κνουν. Εμες πιστεουμε τι κνουν αυτς τις δραστηριτητες. Υπρχουν λες οι ενδεξεις και αποδεξεις. μως στο κοιν, οι πολλο νθρωποι και δυστυχς το επαμε τρα και για το συνδριο των Πρασνων, που μλησα με ορισμνους απ αυτος, εκπροσπους απ διφορες χρες, αμφισβητον τι γνονται αυτο οι αεροψεκασμο, τι υπρχουν αυτο οι σχεδιασμο για τον λεγχο του κλματος. Κποιος αντιπρσωπου επε τι οι Κινζοι το κνουν αυτ. «Πο χετε αποδεξεις τι το κνουν στην Ευρπη στην Αμερικ.» Εμες λμε τι γνεται και στην Ευρπη και στην Αμερικ. Αλλ υπρχει αυτ η αμφισβτηση.

Γ. Χωλ: Υπρχουν πολλς λλες προσεγγσεις μως που εναι δυνατς. Υπρχει μια πολιτικ στην Ευρπη που προσπαθε να ελγχει τις εκπομπς αεροπλνων επειδ υποτθεται τι αυξνουν την θερμοκρασα της ατμσφαιρας, εν απ την λλη μερι, μσα στη λογικ της γεωμηχανικς, υποτθεται τι τα αεροπλνα, οι εκπομπς απ τα αεροπλνα, μεινουν τη θερμοκρασα. Δηλαδ εναι δο εντελς αντιφατικς προτσεις.

Γεργιος Περδκης: Εμες ως Πρσινοι της Κπρου, και νομζω τι αυτ πρπει να εναι πολιτικ των Πρασνων παγκσμια, θεωρομε τι κθε τακτικ πολιτικ τεχνολογα που απλ προσπαθε να θεραπεσει το αποτλεσμα και δεν πηγανει στην πηγ, δηλαδ αντ να επιδικουμε κοινωνες, πολιτεες και οικονομες με λιγτερους ρπους και λιγτερο διοξεδιο του νθρακα προσπαθομε απλ ετε να αποθηκεσουμε το διοξεδιο του νθρακα ετε να σταματσουμε με εξωτερικος τρπους την αξηση της θερμοκρασας του πλαντη, λες αυτς τις πολιτικς και τεχνικς για μας ως οικολγους της Κπρου εναι απαρδεχτες και δεν τις δεχμαστε. Θεωρομε τι εναι καταστροφικς γιατ δεν μπορε ο νθρωπος να μελετσει και να προβλψει ποιες εναι οι συνπειες αυτν των τεχνικν. πως και ταν με τα γενετικ τροποποιημνα. Μπορε να προβλψει ποι θα εναι το πρτο στδιο των αποτελεσμτων αυτν των τεχνικν. Δεν μπορε να προβλψει το δετερο και το τρτο. Ο νθρωπος δεν εναι θες και σο δεν γνεται αντιληπτ αυτ η λογικ τσο θα χουμε ττοιες φιλοσοφες και εφευρσεις πως αυτ της γεωμηχανικς.

Γ. Χωλ: Πς σας φνηκε η αφσα του WWF της Ελβετας που εδαμε χθες;

(Μετφραση: Το να δροσσουμε τη Γη με τεχνητ σννεφα εναι ραγε λση για αριο; Ισως. Τι, μως, αν η λση για σμερα σασταν εσες;)

Γεργιος Περδκης: Δεν εναι ακριβς αυτ η προσγγιση. Δεν θα πρεπε να εναι η προσγγιση τι μπορε και η γεωμηχανικ να δσει λσεις αλλ η καλτερη λση εναι η δικι μας που οδηγ στη μεωση των εκπομπν του διοξειδου του νθρακα. Εμες πιστεουμε τι η μνη λση εναι η μεωση των εκπομπν του διοξειδου του νθρακα και μια λλη κοινωνα με λιγτερη κατανλωση ενργειας γενικς. Νομζω τι χει ξεκινσει – στραβ – μια αντιπαρθεση μεταξ αυτν που υποστηρζουν την αντιμετπιση των συνεπειν των κλιματικν αλλαγν και αυτν που υποστηρζουν τι υπρχουν αεροψεκασμο και οι αεροψεκασμο αυτο εναι επικνδυνοι για την υγεα και το περιβλλον. Εξλλου χω την εντπωση τι πσω απ τη γεωμηχανικ κρβονται κιλλα πργματα. Δηλαδ μου φανεται τι δεν προσπαθον απλ, πως λνε, να ντνουν μ’να θετικ νδυμα την προσπθεια τους να αντιμετωπσουν με αεροψεκασμος τις κλιματικς αλλαγς. Νομζω τι χουν λλες πολιτικς στην ατζντα τους που χουν να κνουν και με την αλλαγ του κλματος, με τη χρησιμοποηση του κλματος ως στρατηγικο πλου σε περιπτσεις συρρξεων και επσης σως και με τη χρησιμοποηση των αεροψεκασμν και για λλους λγους.

Γ. Χωλ: Πντως στο χρο των Πρασνων δεν εναι μνο οι Κπριοι τρα γιατ βγκαν και λλες φωνς και στην Ισπανα και στη Σουηδα μσα στο χρο των Πρασνων και υπρχουν ελπδες τι θα γνει τουλχιστον πανευρωπακ αλλ και διεθν πρωτοβουλα που να αλλξει αυτ την κατσταση, σως και ξεκινντας μσα στο χρο των Πρασνων.

Γιργος Περδκης: Αυτ εναι πρα πολ ελπιδοφρο. Και λλοι συναγωνιστς Πρσινοι χουν ευαισθητοποιηθε και αρχζουν τσι να ενδιαφρονται και να υποβλλουν αυτ τα ερωτματα εμς μας γεμζει με πολλς ελπδες. Ελπζουμε να βρομε τρπο να συνεργαστομε και κυρως να σπσει αυτ την αντιπαρθεση μεταξ των περιβαλλοντιστν και των ακτιβιστν ενντια στα chemtrails.

Γ. Χωλ: Κριε Περδκη ευχαριστ πολ.

---

Αρχικ Σελδα